Een gesprek met Dominique Peters en Patrick De Jonge van CRMoptics, de eerste gratis speler op de markt van software voor opticiens.
CRMoptics is een nieuwe speler op de softwaremarkt voor opticiens. Ze geloven dat software (en zou) gratis moet zijn voor opticiens. "Elke opticien zou toegang moeten hebben tot dezelfde marketingtools als de grote ketens," volgens Dominique Peters en Patrick De Jonge.
belgoptic.be: Mag ik meteen ter zake komen? Jullie software is gratis, hoe is dit mogelijk? Laten we eerlijk zijn, gratis bestaat niet echt... wat is het addertje onder het gras?
Dominique: Gratis bestaat inderdaad niet. Onze software is gratis voor zelfstandige opticiens omdat we advertentieruimte hebben in de linkerbenedenhoek van ons programma. Brillen-, lens- en brillenfabrikanten kunnen deze advertentieruimte gebruiken om hun nieuwe collecties te tonen, promoties aan te kondigen, merkbekendheid te vergroten, enzovoort. Via dit inkomstenmodel betalen de fabrikanten voor de advertentieruimte, waardoor we de software gratis kunnen aanbieden aan opticiens.
belgoptic.be: Is de advertentieruimte niet storend?
Patrick: Nee, zeker niet, daar hebben we veel aandacht aan besteed. De advertentieruimte bevindt zich linksonder in de software. We werken ook niet met pop-ups. Als opticiens de software zonder advertenties willen, is dat ook mogelijk voor 200 euro per maand. We merken dat de meerderheid van onze opticiens kiest voor de gesponsorde gratis versie. De meeste opticiens vinden de gerichte advertentie zelfs interessant.
belgoptic.be: Is er veel interesse van de fabrikanten om via jullie software te adverteren?
Patrick: De opticien werkt dagelijks met onze software: oogmetingen registreren, de verkoopfactuur afdrukken, voorraden toevoegen, enzovoort. Fabrikanten komen dagelijks in contact met hun specifieke doelgroep via onze advertentieruimte. Op deze manier kunnen ze naamsbekendheid vergroten, promoties aankondigen, enzovoort. Dergelijke gerichte advertenties zijn zeer interessant. We hebben al verschillende fabrikanten die met ons samenwerken. Hoe meer opticiens onze software gebruiken en hoe meer fabrikanten met ons samenwerken, hoe gerichter en efficiënter het voor iedereen wordt.
Dominique: Ik heb 5 jaar in Amerika gewoond voordat ik vorig jaar terug naar Gent verhuisde. In Amerika is er software voor huisartsen die op dezelfde manier werkt: gratis software met ruimte voor advertenties, bijvoorbeeld van farmaceutische bedrijven. Maar liefst 42% van alle huisartsen in Amerika gebruiken deze gratis software. Ik vond dit een geweldig idee. Het is een win-winsituatie!
belgoptic.be: Je kwam terug naar België met dit idee, maar wat is je connectie met de optische sector? Waarom heb je dit idee daarop toegepast?
Dominique: Ik vind de gezondheidszorg of medische sector erg interessant. In Amerika was ik actief in de medische softwaresector. Voordat ik naar Amerika verhuisde, heb ik Trustteam in Kortrijk mede opgericht. Met Trustteam ontwikkelden we software voor de bedrijfsgeneeskunde. Ik wist dat ik iets in de medische of gezondheidszorgsector wilde doen. Na gesprekken met verschillende opticiens, voelde ik veel ontevredenheid. Zoveel keer hoorde ik hetzelfde verhaal: ze hebben een oud programma dat niet meer wordt ondersteund, maar ze betalen een onderhoudscontract dat door de jaren heen drie keer zo duur is geworden. "Waar betalen we eigenlijk voor?" vroegen ze zich af. Mensen waren echt ontevreden!
belgoptic.be: Uiteindelijk is de optische sector heel specifiek, waar haal je de kennis vandaan?
Dominique: Ik wist dat ik een goede en betaalbare oplossing voor de optische sector wilde maken. Betaalbaar is nu gratis geworden, maar ik ben inderdaad geen opticien van opleiding. Tijdens mijn zoektocht ontmoette ik mijn medeoprichter Patrick. Hij heeft meer dan 12 jaar ervaring in de optische sector. Hij had al een softwareprogramma voor opticiens ontwikkeld als nevenactiviteit en kent de sector door en door. Zijn klanten waren destijds ook ontevreden over de situatie. Patrick wilde daar iets aan doen. Daarom hebben we besloten de krachten te bundelen. Zo werd CRMoptics geboren.
belgoptic.be: Op jullie website staat "minder kosten, meer omzet voor de opticien". Minder kosten is duidelijk, maar meer omzet?
Patrick: We hebben een koppeling in onze software gebouwd, waarmee het voor opticiens gemakkelijk is om klanten op te volgen via ansichtkaarten. Als iemand een bril koopt, ontvangt diegene na een maand automatisch een mooie, gepersonaliseerde kaart om de klant te bedanken voor de aankoop. Na een jaar ontvangt dezelfde klant bijvoorbeeld een uitnodiging voor een gratis schoonmaakbeurt. Twee jaar na de aankoop krijgt de klant een voucher voor een nieuwe gratis oogtest in de brievenbus, enzovoort. Deze manier van marketing en klantloyaliteit kan volledig automatisch gebeuren via onze software. De opticien kiest de verschillende fasen en tijden die voor hem ingesteld worden. Daarna gebeurt alles automatisch. De opticien betaalt 2,38 euro per kaartje. Geen gedoe meer met het ontwerpen van kaarten, deze laten drukken, klantgegevens exporteren, etiketten printen, postzegels plakken, enzovoort. Klanten waarderen dit enorm en ze keren veel sneller terug naar de opticien, wat resulteert in een hogere omzet. Kortom, deze aanpak betaalt zich uit!
belgoptic.be: Jullie zijn geselecteerd voor het acceleratorprogramma The Birdhouse in Gent. Waarom hebben jullie deelgenomen aan dit programma?
Patrick: The Birdhouse is one of the strongest accelerators in Flanders. They bring start-ups with an innovative idea together with very experienced mentors. With their years of experience, these mentors help your company to get better, they save you from some mistakes or pitfalls because they have already made them themselves. Of the 857 entries, only 15 companies were allowed to start. We are very happy that they have selected CRMoptics. The group of mentors includes ex-directors of Microsoft and Cisco, usually they have also started companies themselves. You can learn a lot from that.
belgoptic.be: You say you lived in America. What is the difference between doing business in America and in Belgium?
Dominique: Klantbeleving. Als de klant niet tevreden is in Amerika, krijgt hij zijn geld terug. Dit geldt zowel voor de aankoop van goederen in de winkel als voor het uiteten gaan in een restaurant. Klanttevredenheid is iets wat in Amerika erg belangrijk is. De meeste opticiens klagen over slechte ondersteuning. Ze krijgen geen antwoord op een verzoek om hulp, maar krijgen wel elke maand een factuur voor ondersteuning en onderhoud. Ondenkbaar in Amerika! Elke opticien zou zijn geld terugvragen en krijgen! Ze hebben immers betaald voor een service, maar kregen de beloofde ondersteuning niet. Wanneer Amerikanen niet tevreden zijn over bijvoorbeeld hun software, schakelen ze direct over naar een andere leverancier.
belgoptic.be: Wat heb je geleerd van je ervaringen in Amerika?
Dominique: Praat met en luister naar je klanten. Amerika is een heel groot continent, direct klantcontact is niet gemakkelijk. Toch hebben Amerikanen veel meer klantcontact. Ze bellen of e-mailen regelmatig hun klanten om te vragen naar hun tevredenheid over hun service of product. Dit maakt deel uit van hun bedrijfscultuur. Hier in België kunnen we zeker een voorbeeld aan nemen.
belgoptic.be: Waarom ben je terug naar België verhuisd?
Dominique: Ik verhuisde in 2012 naar San Francisco met mijn vrouw. We hadden toen geen kinderen, dus het voelde als 'nu of nooit'. Vijf jaar later, een groot avontuur en twee kinderen verder, vonden we dat het tijd was om dichter bij onze familie en vrienden te zijn. Je kunt ook alle schoonheid van België zien.